Welk bestandsformaat en welke resolutie hebben jullie nodig?

Maaike de Boer
Maaike de Boer
  • Bijgewerkt

Ons voorkeursformaat voor DTG afdrukken is .PNG met een transparante achtergrond (tenzij je het wilt laten bedrukken / borduren) en minstens 300 dpi.

We raden je echter aan te ontwerpen met een vector tekenprogramma en dan uit te voeren naar het .PNG rasterbeeld in het formaat dat je wilt afdrukken. Zo heb je altijd de hoogst beschikbare kwaliteit in het afdrukbestand. De resolutie van je ontwerp mag niet meer zijn dan 4724x5906px en niet meer dan 10Mb.

Hoewel we vector stansbestanden gebruiken voor borduurwerk, maken we de stansbestanden handmatig opnieuw om de steekpaden te verbeteren, zodat we de ontwerpen nog steeds bij voorkeur in .PNG ontvangen.

Leer hieronder meer over de verschillende bestandstypes en hun betekenis.

Raster vs Vector afbeeldingen

Een rasterafbeelding bestaat uit een raster van pixels, of punten. Het wordt ook wel een bitmap genoemd, die in zijn eenvoudigste vorm 2 kleuren heeft, zwart en wit, bestaande uit een begrensd gebied, of kaart van bits, waarbij elk bit een aan- of uit-toestand heeft die zwart en wit voorstelt.  De resolutie van het beeld wordt bepaald door het aantal pixels - of punten - dat er bij een bepaalde grootte is. Dit wordt gemeten in dots per inch (dpi). Dus als je een beeld opslaat met een afmeting van 2,5 x 2,5 cm (1" x 1") bij 300 dpi, maar dan de afmeting vergroot tot 5 x 5 cm (2" x 2") dan houdt dat in dat je resolutie daalt tot 150 dpi. Hieronder zie je een voorbeeld van kwaliteitsverlies als de dpi verlaagd wordt.

Behalve de resolutie is ook de kleurdiepte, of het aantal beschikbare kleuren, een belangrijke factor voor de beeldkwaliteit. Een bit kan alleen een toestand van nul of één hebben, dus om complexe kleuren te maken hebben we meer bits per pixel nodig. Als elke pixel 4 bits heeft dan kunnen de 2 toestanden 4 permutaties hebben of 24 = 16 kleuren.

24 bits kleur wordt ook wel "True Color" genoemd (224 = 16 miljoen kleuren) en omdat het menselijk oog ongeveer 10 miljoen kleuren kan onderscheiden is dit zo dicht mogelijk bij echte kleur als je kunt krijgen. De 32 bits kleurinstellingen in ontwerp programma's voegen een Alpha kanaal toe aan de kleuren om doorzichtigheid en arcering mogelijk te maken en verhogen dit tot ongeveer 4 miljard kleurencombinaties.

Raster bestandsformaten zijn onder andere:

Naam File extension Omschrijving Beste kwaliteit behoud
BitMap Picture BMP Geen kwaliteitsverlies maar neemt wel veel diskruimte in beslag Tick-red.png
Joint Photographic Experts Group JPEG, JPG Het meest gebruikte formaat voor foto's of afbeeldingen, hoge compressie (gemiddeld 1:10) Dit wordt lossy genoemd omdat een deel van het beeld permanent verloren gaat bij de compressie.
Graphic Interchange Format GIF Ouder formaat dat gebruikt wordt voor Internet afbeeldingen. 4 tot 256 kleuren en hoge compressiesnelheid
Tagged Image File Format TIFF, TIF Lage compressiesnelheid (max 1:2)
Portable Network Graphics PNG Verbeterd GIF formaat dat True Color en transparantie kan weergeven. Het is technisch verliesloos, maar vermindering van het aantal kleuren vermindert de bestandsgrootte. Tick-red.png

Een vector afbeelding daarentegen bestaat uit lijnen, krommen en tekst die tot elke grootte geschaald kunnen worden en hun scherpte behouden. Het wordt ook wel "object-gebaseerd" genoemd omdat het wordt opgebouwd met wiskundige formules die vormen, kleuren en plaatsing beschrijven. Het bewerken van vectorafbeeldingen met een vectorontwerpprogramma is gemakkelijk omdat de vormen erin kunnen worden losgegroepeerd en afzonderlijk bewerkt. Vector afbeeldingen zijn echter niet geschikt voor complexe beelden zoals gedigitaliseerde foto's.

Hieronder zie je een voorbeeld van een vectorafbeelding met als voorbeeld een zoom op de bewerkbare punten op de hand.

Vector bestandsformaten zijn onder andere:

Naam File extension Omschrijving
Adobe Illustrator AI AI bestanden geven Illustrator tekeningen, logo's en illustraties weer in een hoge mate van detail. Door hun kleine bestandsgrootte en gemakkelijke schaalbaarheid zijn ze een populaire keuze voor veel ontwerpers en illustratoren.
Encapsulated PostScript EPS EPS is een vector bestandsformaat dat vaak nodig is voor professioneel en kwalitatief hoogstaand drukwerk. PostScript drukkers en beeldvormers gebruiken EPS meestal om grote, gedetailleerde afbeeldingen te maken - zoals reclameborden, grote posters, en aandachttrekkend marketingmateriaal.
Scalable Vector Graphics SVG Scalable Vector Graphics (SVG) is een web-vriendelijk vector bestandsformaat. SVG's zijn geschreven in XML code, wat betekent dat ze alle tekstinformatie opslaan als letterlijke tekst in plaats van vormen. Daardoor kunnen zoekmachines zoals Google SVG afbeeldingen lezen voor hun trefwoorden.

Enkele voorbeelden van op vectoren gebaseerde ontwerpprogramma's zijn Adobe Illustrator, CorelDRAW en Inkscape. De eerste twee zijn commerciële softwarebedrijven en het laatste, Inkscape, is een gratis open bron programma.